Ga terug naar het overzicht
Een samenwerkingsovereenkomst, ontzettend belangrijk
Vandaag de dag is het zo dat er binnen de bedrijfswereld niet zelden sprake is van samenwerkingen tussen verschillende partijen. Wanneer er tot een samenwerking wordt gekomen kan dit dan ook zomaar meerdere interessante voordelen met zich meebrengen voor alle betrokken partijen. Het spreekt voor zich dat er hier in de praktijk altijd concrete afspraken over zullen worden gemaakt. Deze afspraken kan je best in eerste instantie mondeling maken, maar het spreekt voor zich dat deze ook altijd in een samenwerkingsovereenkomst moeten worden gegoten. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om te voorkomen dat er hier vroeg of laat discussie over zal ontstaan.
Wanneer een samenwerkingsovereenkomst opstellen?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de situaties waarin het altijd een aanrader kan zijn om ervoor te kiezen om een samenwerkingsovereenkomst op te laten stellen. Wanneer er een bepaalde samenwerking wordt aangegaan spreekt het voor zich dat er daarvoor bepaalde afspraken worden gemaakt. Vaak is het zo dat er bijvoorbeeld samen aan één bepaald project zal worden gewerkt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er bepaalde informatie zal moeten worden uitgewisseld. Het laatste wat je wil is dat dergelijke informatie zomaar op straat komt te liggen of wordt gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor je ze hebt uitgewisseld. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke factoren die je bij voorkeur in een samenwerkingsovereenkomst opneemt.
Wat moet er allemaal in worden opgenomen?
De bovenstaande informatie heeft alvast een tipje van de sluier gelicht over wat er allemaal dient te worden opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst. Het spreekt echter voor zich dat het merendeel van de mensen dit graag nog even in een handig overzichtje gegoten willen zien worden. Enkele zaken die er zeker in opgenomen dienen te worden zijn alvast de volgende:
- Met welk doel er samen zal worden gewerkt;
- Welke partijen een samenwerking aangaan met elkaar;
- Voor welke periode de overeenkomst wordt afgesloten;
- Welke boete er eventueel aangerekend wordt bij het niet nakomen van de afspraken;
Bovenstaande punten zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg. Wil je er absoluut zeker van kunnen zijn dat de overeenkomst die je aangaat geen gaten vertoont? In dat geval kan het ook altijd een prima keuze zijn om ervoor te kiezen om het opmaken ervan uit te besteden aan een ervaren jurist. Alleen op deze manier ben je immers verzekerd van het meest sluitende contract.
Samenwerkingsovereenkomst nog belangrijker dan je mogelijk al vermoedt
Je doet er in de praktijk zonder twijfel altijd goed aan om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Het gebeurt echt niet zelden dat bedrijven er toch maar voor kiezen om dit niet te doen met alle gevolgen van dien. Wanneer je een samenwerking aangaat met een ander bedrijf spreekt het voor zich dat er altijd sprake is van een bepaalde hoeveelheid aan vertrouwen. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat er altijd iets kan gebeuren waardoor dit vertrouwen kan worden geschonden. Wanneer alle afspraken duidelijk zijn vastgelegd in een contract is dit veel minder voor de hand liggend. Voorkomen is en blijft uiteraard in de praktijk altijd beter dan genezen. Dat spreekt voor zich.
Ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden? Bekijk dan ook zeker arbeidscontract.
Ga terug naar het overzicht